Jdi na obsah Jdi na menu

Jídlo

3. 4. 2017

Jako každá národní kuchyně, je i ta španělská specifická, navíc zde existuje geografická rozmanitost. Geografické podmínky určují pěstování a spotřebu určitých druhů plodin, ty kulturní pak způsob jejich zpracování.

Čekat jednotné menu po celém Španělsku by bylo nemístné. Na severu, kde panuje o poznání chladnější a vlhčí podnebí, se setkáme s jinými pokrmy než ve stále teplém klimatu na jihu a stejným způsobem obyvatelé Pyrenejí dají spíše přednost teplému sytému jídlu před lehkou stravou jižanů. Rozdíly najdeme i v přirozeném výběru plodin na pobřeží a ve vnitrozemí. Samozřejmě že mořské plody (marisco) dostanete ve Španělsku kdekoli, ale vyplatí se je ochutnat právě na pobřeží, protože s rostoucí vzdáleností od moře ztrácejí na kvalitě. Pravdou je, že si za ně připlatíte více než za kterékoli jiné jídlo, ale litovat nebudete. Na druhou stranu, kde jinde je lepší si objednat madridský kotlík (cocido madrileño) nebo věhlasnou paellu než v Madridu a ve Valencii.